Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

   Το ελαιόλαδο είναι από τα σημαντικότερα τρόφιμα στο ελληνικό τραπέζι και γενικότερα στη Μεσογειακή διατροφή. Ταυτόχρονα όμως είναι αρκετά ευαίσθητο, γι' αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθούμε αυστηρά τους παρακάτω κανόνες αποθήκευσής του.





ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ:

1. Να προτιμώνται για την αποθήκευση ανοξείδωτες δεξαμενές με πυθμένα σε σχήμα κώνου (για τον διαχωρισμό της μούργας).
2. Επειδή το λάδι παρουσιάζει ευαισθησία στην απορρόφηση και στη συγκράτηση οσμών, στην αποθήκη δεν πρέπει να υπάρχουν εστίες βρωμιάς και υπολείμματα λαδιού στο πάτωμα, γιατί αυτά ταγκίζουν και αναδίδουν δυσάρεστη οσμή.
3. Η ιδανική θερμοκρασία διατήρησης του λαδιού είναι: 10-15 C °
4. Τα δοχεία αποθήκευσης πρέπει να είναι καθαρά και χωρίς υπολείμματα από λάδι της προηγούμενης χρονιάς.
5. Η αποθήκη πρέπει να είναι καθαρή, να έχει φως και να αερίζεται πλήρως.
6. Οι δεξαμενές πρέπει να είναι γεμάτες ελαιόλαδο και να κλείνουν αεροστεγώς.
7. Πρέπει να γίνεται διαχωρισμός του ελαιόλαδου από τις μούργες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: